Anak Angkat:aperkah kebaikanya..

err..
hohoho..
aper kahabr encik/cik/tuan/puan/dato/datin/tan sri/puan sri dan lelain lagi..
sudah lame saye tak meng naiktaraf blog saye nih..
yela..
keje sebagai pelajar nih m,emang banyak cabarannyer..
kene jumpa cikgu garang laa..
cikgu muka bengis macam rimau laa..
kene siapkan latihan seberat berkilo-kilo laa..
kene hadap plaks cikgu disiplin laa..
klau baik lain laa..
nih garang nak mampos..
dan laa-laa yang lain lagi..

okeh laaa...
malas taip mukatimah mukadimah pepanjang..
so..
kiter trus laa masuk benda-bendi yang ingin saye ckapkan pada saat nih..
naper saat nih..
naper bukan saye sebut minit ke,hari ke,bulan ke..
kerana saya baru je dapat ideas nih secara spontan je..
hahahaha..

eh..
aper saye lalutkan nih..
okey laa..
meh masok tajuk arih nih..




Apakah Kebaikan Mengambil Anak Angkat..??

ye..
meh saye senaraikan disini beberape kebaikannya..

1)bleh kasi ringan bab kewangan keluarga orang miskin

try fikir..orang miskin @pon orang fakir nih selalunya sangkut kat bahagian kewangan..bile dah sangkut kewangan..anak-anak hendak mkan aper..boleh makan..tapi adakah berkhasiat..adakah ckup proteinnya..ckupkah pakaian anak-anak nya..klau sakit bagaimana..saper nak tanggung bil hospital jikalau anaknya memasuki hospital..??itu lah gunanya keluarga angkat..pihak kerajaan telah tetapkan bahawa keluarga angkat mestilah dari golongan mereka yang berkemampuan untuk menanggung segala masalah diatas..

2)bleh mengubat kesepian hati dan hidop


hohoho..saper yang rase dirinya andartu(anak dara tua) ataupon antertu(anak teruna tua) bleh arr ambil anak angkat supaye kehidupan korang tidaklah dirundung malang kesunyian je..sekureng-kureng nyer anak angkat nih bleh arr jadik teman korang..yela..tak ke bosan asyik hadap tempat keje,rumah,tempat keje,rumah, dan internet secara marathon..??dengan kehadiran orang baru nih korang takde laa sunyi klau tinggal sesorang..buktinya..tengok misha omar..sampai skang tak kawin sebab ader baby boy kat rumah..hohoho

3)bleh kumpul pahala

cuba korang bayangkan..klau sedekah pon dah dapat pahala..nih pulaks korang belai/didik/menatang anak orang seperti anak sendiri..ko kasi mkan,bawak pergi jejalan,beli baju tuk dier..tuhan pon sayang korang..tapi klau korang bela anak orang macam anak kucing..letak dalam sangkar..kasi mkan macam tak ikhlas..baik korang bela singa je..singa pon leh mkan korang lepas tuh..saper suh dera dier..sedangkan haiwan pon tau hak dier..nih plaks korang..manusia..diulangi..M A N U S I A..klau laa jabatan kebajikan masyarakat tau ko dajjalkan anak angkat korang..kompem masok penjara 10 tahun(saye harap lebih dari 15 tahun)..klau terpelas alam dunia..hehehe..ready laa kat 'alam sana'..hahahaha

4)bleh kurangkan masalah sosial negara

korang bayangkan..klau setiap negeri ader lebih 10 ribu orang miskin..dalam tuh ader 3 ribu anak terbiar..bayangkan satu negara..3000x13 negeri+ 3 wilayah=48000 anak terbiar..!!tuh cuma andaian je..tapi klau benar..tak ke angka tuh menakutkan..???dah laa generasi baby-baby kecil skang nih ialah pewaris negara selepas generasi saye dah takde..hahaha..cube pikiq...klau mereka kecik-kecik pon famili serta orang sekitar tidak ambil berat tentang mereka..saper lagi yang akan ambil berat tentang mereka jika bukan orang-orang yang prihatin kan..kan..kan..

saya rase ckup laa sampai saye tulis nih..
kang tulis bebanyak kang muntah ijau plaks..
hohohoho..
joke..
joke..
 jadik..untuk mencari konklusinya..arrhh..takyah carik..saya akan bubuh sendiri konklusinya sendiri..
kiter sepatutnya jangan memandang sepi anak angkat nih..berdasarkan penulisan saya di atas..bukankah ia sudah ckup untuk membuktikan bahawa dengan membela anak angkat..kita sudah ckup menolong negara dari menhadapi masalah soSIAL sedikit sebanyak...

sekian..
dilaporkan di depan komputer..
oleh acap..
hohoho

p/s:tau tak sebeb aper saye tulis pasal anak angkat nih..
nak tau ke..
try teka..
saya nak ambil anak angkat..
toot..
cantik punya lutut..
giler aper nak ambil anak angkat pada umur 15 tahun..
nak mampos..
teka lagi..
aper..??
opahku nak ambil..
maner leh..
kang dier punya pangkat lagi tinggi dari saye kang..
kang saye tak puas ati macamaner..???
kang tertendang laa..
tertumbuk kang..
terbunuh kang..
saper yang masuk jail..
saya jugak..
dah laa..
takyah teka laa..
meh saye kasi tau..
keluarga sebelah adik saya a.k.a keluarga saya
akan mengambil sorang baby kecik..
baru umur 4 hari..
esok masuk laa 5 hari..
hohoho..
sabtu nih family and i akan ambil dier kat pulau pinang..
best nyer..
kang klau dah ader dalam pangkuan saye..
saye akan ambil pix dier dan update ke dalam blog..
hohoho

notakaki:panjangnyer p/s saye kat atas..
hohoho
blog comments powered by Disqus